World Clock


Finland

New York

Article about Kiira Korpi from Estonia/キーラ・コルピに関するエストニアの新聞記事

I found an article fromTartu Postimees, an Estonian newspaper in Tartu.
Does anybody understand Estonian language?

Iluuisutajate jalge alt ei sula jaa juuliski
10.07.2006 00:01
Madis Aesma

Eestlane pole vist ilmaga mitte kunagi rahul. Talvel on kulm. Hadaldatakse. Sugisel ja kevadel on enamasti koik kohad pori tais. Suvel jalle on puhuti hullumeelselt palav. Kuumima suve- ja kulmima talveilma vahe uhel ja samal aastal voib vabalt olla 60 kraadi. Nii et pahameel oleks justkui oigustatudki.

Talvel soidetakse pakase eest Sharm El-Sheikhi, Dubaisse voi tont teab kuhu.

Suvel ? jah, aga mida teha suvel? Sellise ihu- ja vaimukarsatava ilmaga naiteks, nagu viimastel paevadel on valitsenud?

Voin kihla vedada, et kui selle loo olete labi lugenud ja lehte kogu aeg kaes hoidnud, voite parast ajalehest vabalt vett (loe: higi) valja vaanata nagu porandakaltsust.

Aga on ka neid, kel kogu aeg nii palav ei ole. Viimaste paevade ilmaoludes mojus neljapaeva ohtupoolikul Lounakeskuse jaahall paris kosutavana.

Uued voistluskavad

Muidugi polnud mineku eesmark lihtne jahutusprotseduur. Lounakeskuses algas tapselt nadal tagasi, eelmisel esmaspaeval, tosine treeningtoo, mis valtab kaesoleva nadala lopuni. Jaahallis lihvivad oma oskusi enam kui kolmkummend iluuisutajat. Peamiselt Soomest, moni ka Eestist. Too kaib uue, augustis algava hooaja voistluskavade kallal.

Soomlased Tartus? Jah, sest uks nende juhendajaid siin laagris on Soome koondise treener, Torvast parit Tiiu Valgemae. Ta on juba kuusteist aastat pohjanaabrite juures elanud ja seal treeneritood teinud.

Kui Lounakeskuse jaahall eelmisel kevadel avati, kais Valgemae oma opilastega siin esinemas. Sealt edasi tekkis aga idee, et ka hooajaeelse treeninglaagri voiks siin korraldada. Kuna hall olla ule moistuse hea.

≪See on fantast hall, ma olen sellist nainud ainult Sidneys (Austraalias ? M. A.),≫ raagib Valgemae Tartu hallist oige pisukese aktsendiga, aga suure entusiasmiga. ≪Raagitakse, et USAs on ka selliseid, aga mina pole nainud.≫

Kohe nii fantastiline?

≪No! Sellistes tingimustes voiks ainult meistreid kasvatada!≫ teatab Valgemae jumala tosiselt, vastuvaidlemist valistaval toonil. Ja ei vasi ulivordes kiitmast ka Tartu-poolseid laagriorganisaatoreid, treenerit Kersti Kulli ja Jaan Lotti (Lounakeskuse projektijuht).

Ka superhallis treenijad ja treenerid ei jaa tasemelt kuigivord maha. Valgemae partnerina oli noori juhendamas tipptreener Marina Kudrjavtseva Venemaalt, uhena soomlastest harjutab Lounakeskuses naiteksKiira Korpi? seitsmeteistaastane Tampere neiu, kel juba praegu on hulk toeliselt suuri saavutusi ette naidata. Tanavuse EMi kuues koht, MMi kumnes koht (need pole mingid juunioride voi noorte, vaid taiskasvanute voistluste omad) ja kuueteistkumnes koht veebruarikuistelt taliolumpiamangudelt.

Kiirautleb, et hakkas uisutama vanema oe jarel, kui oli alles neljane. Ode ise nuud enam ei uisuta, kuna sai viieteistkumneselt raske vigastuse.

Teine tuntud uisuinimeneKiiraperest on ta isaRauno Korpi. Tosi, mitte iluuisutamise vallast.Rauno Korpion hokitreener, kes on Soome naistekoondise koguni olumpiapronksile viinud.

Milline peab uks oige iluuisutaja olema?Kiira Korpinaerab ja raagib, et enamasti on iluuisutajad usna luhikesed. Et ta ise olla iluuisutaja kohta pikk (internet utleb, et 166 cm, aga mulle tundub pikem ? tosi,Kiiralon jutuajamise valtel kogu aeg uisud all). Ja muidugi peab olema annet. Motivatsioon peab olema tugev. Ja attitude ehk suhtumine oige.

Miks minul, kes ma elu jooksul umbes viis korda uisutamas olen kainud, jalad jaal rahhiitiku moel kahele poole laiali vajuvad?

Kiiranaerab selle kusimuse peale veel rohkem ja utleb, et asi hakkab pihta uiskudest. Tavaliselt ostetakse suvalised, koige odavamad, ent uisud peavad ikka korralikud olema. Toetama pahkluusid. Ja polvede too on tahtis, et oigesti jalul pusida.

Mis neisse uiskudesse puutub, millega noored Lounakeskuses treenivad, siis alla kumne tuhande ei maksa ukski paar. On ka neid, kes tellivad uiske enda jala jargi, nende hind jaavat tuhande euro kanti, rehkendab Valgemae. Nood, jala jargi tehtud, kestvat kaks aastat, tavaliselt vahetab iluuisutaja saapaid aga iga hooaja takka.

Tippiluuisutaja valmistab endale suvel hooajaks ette luhikava, pika kava (ehk vabakava) ja uhe ? voibolla kaks ? esinemiskava. Ja neid kolme uisutatakse terve hooaja.

Kaks poissi

Seda, millega kakskummend uheksa tudrukut-neidu ja kaks meespoolt esindavat uisutajat Tartus harjutades hakkama on saanud, on voimalik aga ka tartlasil kaeda: laupaevaks (algusega kell 15) on Lounakeskusesse plaanitud galaetendus. Seal naeb juba ka osa neist kavadest, millega uisutajad uuel hooajal plaanivad jaale minna.

Aga miks ainult kaks poissi? Sest Soomes, selgitab Valgemae, votavad poisid jaale minnes lisaks uiskudele kaasa ka hokikepi.

Ent iluuisutamisega tegelemine andvat ka hokimangule minejale palju eeliseid: hea koordinatsiooni, liikuvuse, ja mis koige tahtsam, oskuse platsi hasti naha. Paremini oma nakyykenttat ? Valgemael ei tule eestikeelne vaste vaatevali kohe meelde ? kasutada.

Ja tanu nendelesamadele oskustele olla koik iluuisutajad ka hirmhead autojuhid.

Comments are closed.