World Clock


Finland

New York

Kiira Korpi’s diary from Astavita/キーラ・コルピの夏日記

Kiira Korpi (photo by Astavita)Net diaries
(translated by Ville)

12.7.2006 – It’s so lovely when it’s summer! Summer has always been my favourite season because I like sun and warm weather. On my freetime – that I don’t have many days – I live a life of a normal young woman. I hang out with my friends and lay on the beach. Now after the training camp at Kuortane Sports Academy I have a couple of days “free” and then I’m heading to a training camp in Tartto.

As much a summer person I am, the busiest training phase for figure skaters is the summer because there are no competitions then. The training phase in summer is used to build up the base condition and strength for the “explosive” jumps. During this summer I will go through six weeks of training in camps: two on the Kuortane Sports Academy, two at Tartto in Estonia and two in Spain. On the camps there is 4-5 hours on ice training every day. The additional training consists of weight lifting, dance and speed and endurance training. So there’s a lot more training in the summer than during the winter, when I practice 2-3 hours every day.

The first competion for me in the fall is probablythe international Finlandia Trophy -competition(Oct. 6-8, 2006) held in Tikkurila here in Finland.

Today I gave myself a permission to eat some vanilla ice cream and strawberries. Of course I miss being able to eat all the treats, but it’s part of this business. Every now and then I also long for something less healthy like fast food. I know that eating delicacies is not an everyday thing and occasional treats are also good for your mind. Otherwise I eat typical food for athletes: versatile and healthy home food, lots of vegetables and fruits. I don’t keep any specific nutriment diary. I prefer eating often rather than larger portions more seldom. The most important thing is to not gain any excess weight.

As an athlete I’m trying to get all the neccessary vitamins and minerals from the food I eat. I do use vitamin-C and iron as a supplement to my normal diet. I have been using Astavita for some months now. It keeps me going, does good for my muscle fitness and helps me to recover after hard training. I think Astavita works very well for athletes as a nutritional supplement and it also boost the vitamin-c’s effect as an antioxidant. At the same time it keeps the skin healthy. The benefits of using Astavita are many, and you will find them out after you choose Astavita for your everyday support, like I have done!

Now I have time to spend the afternoon at the beach, but after that I have to start packing for the training camp.

Energetic summer wishing your Kiira!

Ps. In fall you will hear how the summer training went.

(original finnish)
Kiiran verkkopäiväkirja – 12.07.2006

12.7.2006 – Ihanaa kun on kesä! Kesä on ollut minulle aina hyvin rakas vuodenaika, koska pidän auringosta ja lämmöstä. Vapaa-ajallani – jota ei tosin montaa päivää ole – vietän sellaista tavallista nuoren naisen elämää. Hengailen kavereiden kanssa ja löhöilen rannalla. Kuortaneen Urheiluopiston harjoitusleirin jälkeen minulla on nyt muutama päivä “vapaata” ja sitten suuntaankin jo harjoitusleirille Tarttoon.

Niin kesäihminen kuin olenkin, osuu taitoluistelijan rankin harjoitteluvaihe kesälle, koska silloin ei ole kilpailuja. Kesätreeneillä rakennetaan peruskuntoa ja voimaa räjähtäviä hyppyjä varten. Tänä kesänä kesä-elokuun aikana minulle kertyy yhteensä kuusi leiriviikkoa: kaksi Kuortaneen Urheiluopistolla, kaksi Eestin Tartossa ja kaksi Espanjassa. Leireillä harjoitellaan noin 4–5 tuntia päivässä jäällä. Oheisharjoitteluun kuuluu painonnostoa, tanssia sekä nopeus- ja kestävyysharjoittelua. Harjoittelua on kesällä siis selvästi enemmän kuin talviaikana, jolloin harjoittelen noin 2–3 tuntia päivittäin.

Alkusyksyn ensimmäinen koitokseni on todennäköisesti kansainvälinen “Finlandia Trophy”-kilpailu täällä Suomessa Tikkurilassa.

Tänään annoin itselleni luvan syödä vaniljajäätelöä ja mansikoita. Kaipaan toki herkuttelua ja se kuuluu asiaan. Aina silloin tällöin kaipaan myös epäterveellisempää pikaruokaa. Tiedänhän kuitenkin, että herkuttelu ei ole jokapäiväistä ja että satunnainen herkuttelu tekee hyvää mielellekin! Muuten syön urheilijalle tyypillistä ruokaa: monipuolista ja terveellistä kotiruokaa, paljon kasviksia ja vihanneksia sekä hedelmiä. Minulla ei ole mitään erityistä ravintopäiväkirjaa. Syön mielummin usein, kuin kerralla paljon. Tärkeintä on kuitenkin, että paino ei saa nousta.

Urheilijana pyrin saamaan tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet syömästäni ravinnnosta. C-vitamiinia ja rautaa käytän kuitenkin säännöllisesti normaalin ruokavalion lisänä. Astavitaa olen käyttänyt muutaman kuukauden ajan. Se auttaa jaksamisessa ja tekee hyvää lihaskunnolleni sekä helpottaa rankasta harjoittelusta palautumista. Astavita on mielestäni urheilijalle erinomaisesti sopiva ravintolisä ja mikä parasta se myös tehostaa antioksidanttina toimivan C-vitamiinin vaikutusta. Samalla myös iho pysyy terveenä. Astavitan hyödyt saattavat olla monenlaisia, mutta se selviää, kun ottaa Astavitan päivittäiseksi tuekseen, niin kuin minä olen tehnyt!

Nyt ehdin vielä iltapäiväksi rannalle ja sitten täytyykin valmistautua pakkaamaan harjoitusleiriä varten.

Energistä kesää toivoen Teidän Kiiranne!

Ps. Syksyllä kuulette, miten kesän harjoittelu sujui.

Comments are closed.